Héctor García, Francesc Miralles "Ikigai : jaapanlaste pika ja täisväärtusliku elu saladused", 2016 - Tallinna Tehnikakõrgkool
Search
Close this search box.
Search

Héctor García, Francesc Miralles “Ikigai : jaapanlaste pika ja täisväärtusliku elu saladused”, 2016

Jaapanlaste arvates on igaühel siin maailmas oma ikigai – elu eesmärk ja põhjus elada. See raamat analüüsib Jaapani Okinawa saare õnnelike ja igavesti noorte 100aastaste ja vanemategi elanike pikaealisuse tagamaid ja püüab lahti mõtestada peamist: mis on see ikigai, mille tõttu saare inimesed naudivad lõbusat ja aktiivset pikka elu? Kuidas nad toituvad, millega tegelevad, kui palju töötavad ja mil viisil suhtlevad lähikondlastega? Ja mis eriti oluline: kuidas on nad oma ikigai leidnud?

Selgelt määratletud ikigai, eluiha ja kirg, annab rahulolu, õnnetunde ja sisu elule ning aitab võimalikult kaua vaimses ja füüsilises tippvormis elada. Näiteks on kahjulik inimese elu täielikult vallutanud stress. Meie esivanemad koopainimesed olid suurema osa ajast jõudeolekus ning tundsid stressi vaid konkreetsel juhul, kui tekkis reaalne oht: kiskja võis inimese elu hoobilt lõpetada. Kortisooli ja adrenaliini järsk tõus ohuolukorras hoidis keha elusa ja tervena. Tänapäeva inimesed töötavad suurema osa ajast ja on tähelepanelikud ükskõik millise ähvarduse suhtes. Ööpäevaringselt võrgus olles ja nutitelefonilt teateid oodates seostab aju telefoni vibreerimist või e-kirja saabumist ähvardava kiskjaga ning keha saab pidevalt väikseid kortisooliannuseid. Jaapanlased soovitavad stressi leevendamiseks rohkem veeprotseduure teha, nii kodu kui ka kõik ümbritsev puhtana ja korras hoida, võimelda, tasakaalustatult toituda ja mediteerida.

Kui oled kord oma ikigai leidnud, tuleb seda järgida ja teda iga päev turgutada, et oma olemasolu mõtestada.

Vaata saadavust e-kataloogist ESTER

 

 

 

Ava vestluse aken
1
Tuled meile? Uuri siit :)
Scan the code
Tallinna Tehnikakõrgkooli vastuvõtt
Hei! Kas saan aidata?